logo_line-01

GET IN TOUCH

OF BEL ONS

Tel 030 744 02 66

WANNEER ASBEST VERWIJDEREN?

Als de kans aanwezig is dat asbestvezels vrijkomen dan moet veelal een gecertificeerd bedrijf het asbest verwijderen.

Verwijderen
U mag zelf een beperkte hoeveelheid materiaal met asbest verwijderen. Dit mag alleen als dit kan zonder dat u het materiaal beschadigt en er geen asbestvezels vrij kunnen komen. De regels hiervoor staan in het Asbestverwijderingsbesluit 2005 en het Bouwbesluit 2012.
U moet altijd een sloopmelding doen bij uw gemeente als u asbest gaat verwijderen. Uw gemeente kan u verder vertellen welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen en waar u het materiaal kwijt kunt. Of wanneer u asbest moet laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.
Regels
Voor asbestverwijdering gelden strenge regels. Het is vaak gevaarlijker asbest op de verkeerde manier te verwijderen dan om het te laten zitten. De gemeente kan u als eigenaar van asbesthoudend materiaal dwingen om maatregelen te nemen. Dat kan als in uw huis losgebonden asbest zit dat onvoldoende is afgeschermd.
Hecht- en losgebonden
Hechtgebonden asbest hoeft u meestal niet te laten verwijderen. De asbestvezels zitten stevig vast in het materiaal. Is het asbest in goede staat en wordt het niet bewerkt? Dan levert het geen gevaar op.
Bij losgebonden asbest zitten de asbestvezels niet vast aan het materiaal. De vezels kunnen dan gemakkelijk vrijkomen. Daardoor zijn de gezondheidsrisico’s veel groter. Is het materiaal goed afgeschermd, dan zijn er geen maatregelen nodig.
Asbest verwijderen bij verkoop huis
De verkopende partij is niet verplicht eventueel aanwezige asbest te verwijderen. Het kan ook zijn dat de verkoper niet weet of er asbest in de woning is verwerkt. U kunt in een dergelijk geval een asbestinventarisatie laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. U betaald als nieuwe huiseigenaar zelf de kosten van de inventarisatie en de verwijdering van asbest.
Of u moet vooraf afspraken maken met de verkoper. Is er asbest aanwezig in de woning en meldt de verkoper dit niet aan u. Dan kan er sprake zijn van een verborgen gebrek.
Waar werd asbest voor gebruikt?
In de meeste asbesthoudende producten is wit asbest verwerkt, al is dit vaak vermengd met andere soorten.
Overzicht van de belangrijkste toepassingen:
-dakbedekking (golfplaten, vlakke platen, leien, nokken, ventilatiekappen en dergelijke) en boeiboorden (platen);
– gevelbekleding of -beplating, binnenspouwbladen, spouwplaten langs kozijnen (platen);
– drink- en rioolwaterleidingen, hemelwaterafvoer, schoorstenen, ontluchting, ventilatie, luchtverwarming, vuilstortkokers (buizen, kokers, pijpen, goten, hulpstukken, platen);
– plafonds en stralingsafscherming bij vuurhaarden;
– brandwerende wanden en deuren, kruipluiken, vensterbanken (dikke platen);
– wandelementen (dubbelwandig met messing- en groef);
– diverse soorten en vormen reservoirs en (bloem)bakken.
Overzicht toepassingen in gebouwen
– daken;
– gevels;
– binnenwanden;
– vloeren;
– plafonds;
– installaties/leidingen en kanalen;
– diversen.
Wat te doen bij asbest verdacht materiaal?
Wat te doen als je asbest verdacht materiaal aantreft tijdens verbouwing of sloop?
Zodra asbest is aangetroffen moet het werk worden gestaakt en de plek worden afgezet. Een gecertificeerd bedrijf moet een asbestinventarisatie uitvoeren waarbij de risicoklasse van de sanering wordt bepaald. Er wordt een uitgebreid saneringsplan opgesteld. Vervolgens voert een gecertificeerd saneringsbedrijf de sanering uit.

ASBESTOS

Asbest is de verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende silicaatmineralen met een vezelstructuur. De naam asbest komt van het Griekse woord ‘asbestos’ dat onverwoestbaar of overgankelijk betekent.

icons-arrows-50×50-01

SERPETIJN

Deze groep heeft één belangrijke vertegenwoordiger: chrysotiel, ook wel het witte asbest genoemd. De type asbest komt veruit het meest voor. Ongeveer 85% van alle asbesthoudende toepassingen bevatten wit asbest.

icons-arrows-50×50-01

AMFIBOOL

Deze groep bestaat uit: amosiet (bruin asbest), crocidoliet (blauw asbest), tremoliet (grijs asbest), actinoliet (groen asbest) anthofyliet (geel asbest). Bruin asbest (10%) en blauw asbest (5%) worden in deze groep het vaakst aangetroffen in asbesttoepassingen.

icons-arrows-50×50-01

HOE TE HERKENNEN?

Serpentijnen hebben gekrulde vezels, de vezels van amfibolen hebben de vorm van staafjes en zijn gevaarlijker.

icons-arrows-50×50-01

ASBEST VERWIJDEREN

Vragen over asbest, asbestherkenning, asbestonderzoek, asbestverwijdering of asbestinventarisatie?
Jan Steenlaan 5C 3723 BS Bilthoven
T. 030 744 02 66

Klaver Asbestinventarisaties begeleidt asbestsaneringen o.a. in de volgende plaatsen:

Abcoude, Baambrugge De Hoef, Amstelhoek, IJsselstein, Benschop, Lopik, Lopikerkapel, Jaarsveld, Polsbroek, Montfoort, Oudewater, Snelrewaard, Nieuwegein, Woerden, Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Linschoten, Papekop, Hekendorp, Kamerik, Zegveld, Harmelen, Utrecht, Maarssen, Oud Zuilen, Tienhoven, Westbroek, Breukelen, Nieuwer Ter Aa, Kockengen, Nieuwersluis, Loenen Aan De Vecht, Vreeland, Loenersloot, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Zeist, Austerlitz, Huis Ter Heide, Bilthoven, De Bilt, Den Dolder, Bosch en Duin, Groenekan, Maartensdijk, Hollandsche Rading, Baarn, Lage Vuursche, Bunschoten-Spakenburg, Eemdijk, Eemnes, Soest, Soesterberg, Achterveld, Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen, Leusden, Stoutenburg, Stoutenburg, Noord Veenendaal, Rhenen, Elst,Renswoude, Woudenberg, Doorn, Cothen, Langbroek, Maarn, Maarsbergen, Leersum, Amerongen, Overberg, Wijk bij Duurstede, Driebergen-Rijsenburg, Bunnik, Odijk, Werkhoven, Ossenwaard, Houten, ’t Goy, Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Everdingen, Zijderveld Hagestein.

certificaten

CERTIFICATEN

Met een certificaat of keurmerk wordt aangetoond dat bepaalde producten, diensten, processen  …

certificatenschema

CERTIFICATENSCHEMA

De certificatieschema’s bevatten de criteria voor het afgeven van certificaten door de certificerende instelling.

onze certificaten

ONZE CERTIFICATEN

Procescertificaat Asbestinventarisatie (SC-540). Werkveldspecifiek certificatieschema voor het …

contact klaver asbest

CONTACT

Wilt u meer weten over onze certificaten? Wij staan u graag te woord, neem vrijblijvend contact met ons op.

logo_line-01

Type hier uw zoekwoord en klik op enter